Orvosi utasításra végzett gyógyító célzattal alkalmazott kezelés, melyet általában kapcsolnak más gyógyeljárással - különféle fizikoterápiás kezeléssel, valamint gyógytornával. Ebbe a kategóriába soroljuk a szegment-, kötőszöveti- és a csonthártyamasszázst.

A gyógymasszázs fogásaiban megegyezik a svédmasszázzsal.

 

 

 

Svédmasszázs:

A masszázs az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb terápiás módszer, mellyel a betegségeket megelőzhetjük, a tüneteket megszüntethetjük, egészségünket és teljesítőképességünket megőrizhetjük.

Igen kedvező hatású olyan egyének számára, akik ülőmunkát végeznek. Fogásaiban megegyezik a sport és a gyógy masszázs fogásaival. Az alkalmazott fogások tekintetében minden európai masszázstípus a svéd masszázson alapul. Egész testre kiterjedő masszázskezelés, frissítő, kondicionáló masszázs az egészséges életmód részeként.

Tartalmazhatja igény szerint a végtagok, a csípőtájék, hát, nyak és az arc kezelését is. Jó kiegészítője a fogyókúrának, mivel segíti a vér-és nyirokkeringést ez által a salakanyagok eltávozását a szervezetből. Masszázs kiegészül jótékony hatású gyógynövény krémek, masszázsolajok használatával.

Hatásai

Beszélhetünk általános hatásokról, helyi- és távolhatásokról. Általánosságban elmondhatjuk, hogy vér- és nyirokkeringés fokozó, emellett változik az anyagcsere, a testhőmérséklet, a légzés, fokozódik a vizelet-elválasztás. Jótékony hatással van az idegrendszerre. Az erős, ingerlő fogások alkalmazása élénkítő hatású, fokozza a szervezet aktivitását. A lassú, nyugtató fogások a test elernyedéséhez, pihenéséhez járulnak hozzá. 

Helyi hatásai a bőrre, a bőr alatti kötőszövetre és az izomzatra vonatkoznak. Értágító hatású, segít az elhalt hámsejtek lecserélődésében, élénkül a sejtek anyagcseréje, segít a bőr természetes rugalmasságának a megtartásában. Kezelés közben megszűnnek vagy mérséklődnek a bőralatti kötőszövetben a feszülések,hegesedések.

Az izomzat teljesítőképessége nő. Oldja a fájdalmas izomcsomókat, letapadásokat. Rendszeres masszázs után a sportolók teljesítménye akár 30%-kal is növekedhet.

Sportolás után az izomzat masszázsa elősegíti, hogy az izom gyorsabban és könnyebben kipihenje magát, könnyebben távoznak a fáradtsági anyagcseretermékek, megszüntethető az izomzat fokozott tónusa. Távolhatások jöhetnek létre konszenzuálisan, vagy reflexhatásként, amikor egy testrész masszírozása egy másik testrészre vagy szervre van hatással. 

Kontraindikációk

Lázas állapot, fertőző betegség, friss trauma; törés, ficam, izom és szalagszakadás, vérzékenység, érszűkület, fekély, nyirok ödéma, kiugróan magas vérnyomás, előrehaladott csontritkulás, infarktus után, visszérműtét után, mélyvénás trombózis, stb.

 

Kötőszöveti masszázs: 

A kötőszöveti masszázs kizárólag gyógymasszázs, vagyis csak betegségek kezelésére alkalmas. A masszázs nem pihentető vagy relaxáló, a páciens többnyire ülő helyzetben van. A masszázst leggyakrabban csak fedetlen háton végzik, más testrész rendszerint érintetlen marad. Hatása érszűkületnél, vesegyulladás után, gyomorhurutnál,fájdalmas menstruáció esetén, és egyes reumás ízületi betegségnél határozottan jótékony. az első kezelés általában 40-45 perc, később 2-3 naponta 20-25 perc.(12-15 alkalom egy kúra)

 

Szegment masszázs:

A szegment masszázs során felhasználjuk a svéd masszázs alapfogásait és kiegészítjük különböző speciális fogásokkal A szegment masszázs lényege, hogy a belülről kifelé irányuló hatást masszázs által meg lehet fordítani, és a megfelelő bőr és izomterületre hatva befolyásolni lehet a zsigeri szervek állapotát. E masszázs célja a betegséget fenntartó hibás reflexkör megszakítása, és az elváltozott állapot normalizálása. A kezelést nem a beteg szerven végzik, hanem a belső szervhez kapcsolódó bőr illetve izom zónában – reflexzónában. (Alkalmazása kúraszerűen ajánlott, mely kb. 12-15 alkalomból áll.

Javallott a következő betegségek esetén:

szív, keringési betegségek ,tüdőbetegségek /asthma (rohamokban jelentkező nehézlégzés), bronchitis (hörghurut), emphysemák (tüdőtágulat) / emésztő szervek /gyomor, bél, krónikus máj és epebántalmak betegségei ,vese panaszok ,fejfájások ,mozgásszervi megbetegedések (reumás, ortopéd, traumás betegségek (különösen ott, ahol helyi masszázst nem alkalmazunk pl. gipszelt láb)

 

Csonthártya masszázs (periostalis masszázs)

Masszázs hatásai: 

  • csont növekedése, regeneráció,
  • csontot ellátó erek aktiválása,
  • csont beidegzésének biztosítása,
  • kollagén rostok átjutnak a csonthártyába — inak tapadási helye,
  • hyperaemia kiváltása,
  • fájdalom csillapítása,
  • törés esetén callusképződés elősegítése,
  • távolhatása révén, szervek működésének helyreállása.