A „myo”- vagyis izom a „myofascial” pedig az a fascia, izompólya mely körülöleli az izmot. A fascia réteg egy, az egész testünket behálózó kötőszövet, melynek egészsége, szerteágazó elhelyezkedése és a szervezetben betöltött rendkívül összetett feladatai miatt nagyon fontos.

Minden szövetet, szervet, izmot behálóz, összeköt, formál, támaszt ad és összetart. Belső kapcsolatot teremt a koponyától a talpig szinte a test minden részével. Megadja az izmok, szervek, csontok, az agy és az idegrendszer tartását, elrendezését, körülveszi a testben lévő folyadékot.

 

Testünk hatalmas fascia hálózattal rendelkezik, és mivel minden mindennel összefügg, ezért történhet meg az, hogy egy traumatikus sérülés a bokában feszültséget okozhat például a vállban. A fascia mindenen keresztülhalad, a test minden része egymáshoz kapcsolódik általa.

A fascia merevedére hajlamos, ha nem mozgunk megvastagszik és korlátozza az izom munkáját, ezáltal a mozgásban kisebb-nagyobb beszűkülést okozhat. A fasciának szüksége van a mozgásra, a melegre és a szükséges hidratálásra, hogy egészséges maradjon.

 

Példának említeném a kötőszövet fontosságát gerincsérv , derék fájdalom rehabilitációjának esetét.

A fájdalom miatt azonnal beindul egy izomvédekezési reakció), mely rendszerint egy kímélő testtartással párosul. Mindez elegendő ahhoz, hogy az ízületi szalagok, a gerinc kisízületei, valamint az izmok területén futó kötőszöveti csatornák megfeszüljenek és a későbbi panaszok kiváltó okaivá váljanak. Ezek pedig speciális kötőszöveti (fascia) kezelésekkel oldhatók fel egyénre szabottan.

A kötőszöveti feszülések sajnos minden esetben terhelés, testmozgás hatására (pl. tárgyak emelése hajlásból) merevségérzést,hozhatnak létre.

Az alkalmazott manuális technika típusa mindig attól függ, milyen jellegű a kötőszöveti elváltozás, amely a fájdalom forrása.